fbpx

Lõikelaua kasutusjuhend

1. Soovitame graveeritud poolt kasutada serveerimisalusena ning teist poolt lõikealusena, et hoida alati üks pool kriimuvaba. Kasutades lõikealusena siledat pinda, ei satu toidujäätmed nii kergelt graveeringu vahedesse ning lõikelauda on lihtsam puhastada. Graveeringuga poole puhastamine võib olla veidi tülikam ning korralikult puhastamata jättes võivad sinna bakterid kogunema hakata.

2. Kasuta lõikamisel alati teravaid nuge. Terava noa kasutamine vähendab sügavate kriimude teket, kuna üldjuhul kasutatakse sel juhul lõikamisel vähem jõudu ning nuga läbib lõigatavat lihtsamalt. Terita regulaarselt oma nuge, tagamaks võimalikult mugav ja sujuv toiduvalmistamise protsess ning lõikelaua minimaalne kahjustamine.

3. Toore liha/kala lõikamisel on eriti oluline lõikelaud koheselt puhastada, et vältida bakterite levimist. Kui lõikad lõikelaual toorest liha, ära kunagi kasuta lõikelauda kohe teiste toiduainete lõikamiseks, vaid puhasta see kindlasti enne ära (hea kasutada nt meresoola ja sidrunit, mis desinfitseerivad pinda). Ideaalne oleks toore loomse toidu lõikamiseks kasutada eraldi lõikelauda.

4. Puhasta lõikelaud peale igat kasutuskorda. Kasuta selleks pehmet käsna ja sooja vett. Kui kasutad pesuvahendit, eelista naturaalseid või ökoloogilisi vahendeid (nt äädikalahus, sooda vms). Tugevate švammide või harjade kasutamine võib lõikelaua pinda kahjustada.

5. Ära pese lõikelauda nõudepesumasinas!

6. Ära jäta lõikelauda vette ligunema ega leota seda liigselt veega, sh ära jäta seda kraanikaussi teiste nõudega seisma. See pikendab kuivamise protsessi mistõttu puit võib kõverduda või praguneda. Samuti ära jäta lõikelauda liialt kuiva keskkonda!

7. Peale pesemist kuivata lõikelaud köögirätikuga, aseta kuivama püstisesse asendisse, et mõlemale lõikelaua poolele pääseks õhk ligi. Hoiusta lõikelauda alati tasasel pinnal (ära jäta õue päikese kätte kuivama, kuna liigne kuumus võib lõikelauale liiga teha).

8. Lisaks oleks hea ka lõikelaua pind enne ära panekut kergelt õliga üle käia.

9. Hoolda lõikelauda vähemalt korra kuus. Et aru saada, millal lõikelauda hooldada, tilguta näppude vahelt lõikelauale veidi vett. Kui lõikelaua pind ei ole enam vetthülgav ning veetilk ei jää püsivalt pinnale, võid teostada hoolduse! Juhised selleks leiad lõikelaua hooldusjuhendist.

%d bloggers like this: